Årliga julgodis-bakar kvällen igår.

Igår var det dax för min och Rebbans årliga julgodis-bakar kväll. Med varsitt glas rödtjut i handen satte vi igång.
Dessa stod på årets lista:

Snickers
Wienernougat
Chokladkola (den lättaste och absolut godaste i stan)
Toblerone
Rocky Road fudge
Marabou fudge
Knäck

Vi orkade med de fyra första godisarna plus att små tjejerna gjorde marsipanfigurer rosa rischoklad, den ni :O)

Resten får göras någon dag i veckan. Jätte mysigt var det och supergott blev det.

Här kommer lite recept för den som vill prova själv.

SNICKERS:

Ingredienser ca 90 st.:?  1 burk (225 g) jordnötssmör med hackade nötter i eller utan nötter + 1/2 dl osaltade hackade jordnötter eller saltade, sköljda och torkade. ?  2 dl ljus sirap ?  1 dl strösocker ?  1 tsk vaniljsocker ?  1 dl kokosflingor ?  1 liter cornflakes ?  250 g mörk blockchoklad  Så här gör du:
Smält jordnötssmöret tillsammans med sirap och socker i en kastrull stor nog att också kokosflingor och cornflakes så småningom får plats. Blandningen ska bli riktigt varm, men behöver inte koka.
Tillsätt vaniljsocker, kokosflingor och cornflakes. Blanda och bred ut massan i en fyrkantig form, cirka 20 x 30 cm. Smält chokladen och bred den över kakan. Låt chokladen stelna. Skär i lagom munsbitar.
  
  
MARABOUFUDGE

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g Marabou choklad
smörpapper

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills temp är 120 grader. Rör i smör och honung. Koka ytterliggare 2 minuter.
Finhacka chokladen. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den smält.
Klä en halv långpanna med smörpapper. Häll ut smeten i den och låt svalna. Skär i bitar när den svalnat. (du kan använda antingen mörk eller ljus sirap resp. choklad. allt efter tycke och smak)  

ROCKY ROAD FUDGE


ca 50 rejäla bitar200 gr mörk choklad
200 gr mjölkchoklad
25 gr smör
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl minimarshmallows
2½ dl rostade jordnötter, helst osaltadeKlä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, mjölk och kondenserad mjölk. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret. Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallows. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar. Skär i rutor. Förvara i kyl. 

TOBLERONE


Smält 175g ljus blockchoklad och 175g mörk blockchoklad i micron. Rör ner 20g kokosfett,
100g hackad mandel och 1,5 msk flytande honung. Rör runt och häll upp i tex istärningsformar och ställt kallt. Färdigt!!!  

KNÄCK
2 dl
 vaniljvisp
2 dl
 sirap
2 dl
 socker
0,5 dl
 sötmandel, skållad, hackad
 
 
Tillagning:

1. Ställ knäckformar på ett fat.

2. Blanda vaniljvisp 12%, sirap och socker i en vid gryta. Använd hushållstermometer.

3. Koka kraftigt tills termometern visar ca 120 grader.. Eller prova det så kallade "kulprovet" Det kan ta längre tid för smeten att får rätt konsistens om grytan är liten.

4.Tillsätt mandeln och fyll formarna med hjälp av två teskedar. Förvara knäcken svalt och tänk på att inte stapla dem på varandra. Lägg smörpapper mellan varje lager, annars klibbar de ihop
 
 
 
 
 
 
.
 
Wienernougat

ca 25 st

250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel

Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr stekpanna.

Fyll en kastrull till hälften med vatten och sätt i en glasskål som passar kastrullen. Bryt nougaten i bitar och lägg ner dem i glasskålen.

Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet. När chokladmassan är flytande blandar du ner den rostade mandeln.

Häll massan i en avlång form som du klätt med bakplåtspapper. Vik ner bakplåtspapperet så att det omsluter chokladmassan. Låt stelna några timmar, gärna till dagen efter, innan du skär wienernougaten i bitar
  

Chokladkola

 110 gr. Smör1 dl ljus sirap2 dl socker3 msk kakao2 tsk. Vanilinsocker Blanda allt i en kastrull. Koka upp och låt koka 3-5 minuter för mjuk kola och 6-7 minuter för hård. Rör ej. Koka ej för kraftigt. Häll upp på plåt och låt stelna lite. Klipp i lagom stora kvadrater och slå in dessa i kvadratiska smörpapper som man snurrar ihop ändarna på som en smällkaramell.Sjukt gott.

Kommentarer
Postat av: Debbie

Shiiit va du är flitig då! haha :D

2006-12-19 @ 21:08:41
URL: http://dendardebbie.blogg.se
Postat av: yllis

Debbie: mmm, men jag har å andra sidan inte skrivit en enda logg istället :O(

2006-12-20 @ 09:32:18
URL: http://barajaget.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0